• Blauwe glazenmaker

  Blauwe glazenmaker

  Blauwe glazenmakers zijn veel minder blauw dan de naam doet vermoeden. Het borststuk is groen met dikke zwarte naadstrepen. De schouderstrepen zijn verbreed tot brede groene vlakken. De lichte vlekken op achterlijfsegmenten 8-10 zijn samengevloeid en niet meer herkenbaar als gepaarde vlekken. Segment 2 heeft een brede groene spijkervormige tekening.

  Kenmerken:
  Mannetje: Ogen aan bovenkant blauw. Vlekken aan zijkant van achterlijf en gehele lampionnetje blauw. Overige lichte vlekken op het achterlijf meestal grasgroen, maar soms ook blauw.
  Vrouwtje: Alle lichte delen aanvankelijk geel, later groen. Ogen aan bovenkant bruin.

  Met name de vrouwtjes kunnen verward worden met groene glazenmaker en eventueel gewone bronlibel. Alle lichte delen aanvankelijk geel, later groen. Ogen aan bovenkant bruin.

  Meer lezen

 • Vroege glazenmaker

  Vroege glazenmaker

  Vroege glazenmakers zijn middelgrote glazenmakers, die nagenoeg egaal bruin zijn. Twee gele strepen op de zijkant het borststuk en de felgele 'spijker' op s2. Let op het ontbreken van de antehumerale strepen (de strepen op de bovenkant van het borststuk).

  Meer lezen

 • Venglazenmaker

  Venglazenmaker

  Venglazenmakers zijn het beste op naam te brengen door andere glazenmakers uit te sluiten. Gelijkende soorten zijn de Noordse, Siberische en de Getande glazenmaker. Van deze vier komt de Venglazenmaker het meeste voor.

  Kenmerken: Bruin borststuk met twee gele banden, Zwarte T op het voorhoofd en twee smalle antehumerale strepen (op de schouders).
  Achterlijf mannetje met gele en blauwe vlekjes

  Meer lezen

 • Paardenbijter

  Paardenbijter

  De Paardenbijter is de kleinste glazenmaker. Het achterlijf is donker met een tekening van licht gekleurde vlekken. De zijkant van het borststuk is donker, met twee gele banden, die aan de bovenkant vaak blauw getint zijn. De schouderstrepen (antehumerale strepen) bij beide geslachten zijn gereduceerd tot korte streepjes. Op de rugzijde van achterlijfsegment 2 staat een grote gele spijkervormige figuur. Mannetje: De ogen zijn bruinblauw. De bovenzijde van de achterlijfsegmenten hebben twee vrijwel ronde blauwe vlekjes aan de achterrand. Op het midden van de segmenten staan twee kleine gele driehoekjes. Vrouwtje: Ogen bruin met geel of groen. Achterlijfstekening met zowel gele als bruine vlekken, op de laatste paar segmenten alleen met gele vlekjes.

  Meer lezen

 • Grote keizerlibel

  Grote keizerlibel

  De Grote keizerlibel is de grootste van de glazenmakers. Herkenbaar aan het groene borststuk in combinatie met het geheel blauwe (mannetjes) of groene (vrouwtjes) achterlijf.

  Meer lezen

 • Zuidelijke keizerlibel

  Zuidelijke keizerlibel

  Anax parthenope De Zuidelijke keizerlibel is een fractie kleiner dan de Grote keizerlibel. Door de ingetogen kleuren vallen de groene ogen en het blauwe zadel extra goed op. Lokatie: Spaanse Pyrenee├źn

  Meer lezen

 • Glassnijder

  Glassnijder

  Glassnijder

  Meer lezen

  0
  0
  0
  s2smodern

  ↑ Top

  © Radenborg Natuurfotografie 2022

  Real time web analytics, Heat map tracking